Верховною Радою України 19.09.2013 року зареєстрований законопроект, що стосується вимог до інформації для споживачів щодо продуктів харчування.

Згідно цього законопроекту інформація щодо харчових продуктів повинна бути доступною, чіткою та точною і не повинна вводити в оману споживача. Крім того, така інформація не повинна мати опис властивостей продукту харчування, що запобігають або лікують хвороби (окрім природних мінеральних вод та харчових продуктів, призначених для спеціального дієтичного споживання).

Відповідно до ст.7 проекту споживачу зобов’язані надати таку інформацію: назва продукту харчування; перелік інгредієнтів; будь-який інгредієнт або допоміжний матеріал для переробки, що спричиняють алергічні реакції або є такими, що не переносяться організмом людини, та які використовуються у виробництві харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі; кількість нетто; дата закінчення мінімального строку придатності харчового продукту або дата “вжити до”; спеціальні умови зберігання або умови використання (в разі потреби); спосіб використання (якщо використання харчового продукту без такої інформації буде ускладненим); і багато інших вимог.

Підприємці, що провадять діяльність з виробництва та введення в обіг харчових продуктів та діяльність, пов’язану з обігом харчових продуктів несуть відповідальність за будь-які зміни, що вносять до інформації стосовно продуктів харчування. Оператори ринку не мають права змінювати умови реалізації продукції, що встановлені виробниками та зазначені в маркуванні товару.

Важливо, що назва харчового продукту не повинна вводити в оману споживача стосовно природи походження харчового продукту, назва може містити лише назви тих продуктів, які входять до його складу. Крім того, назви продуктів, які були заморожені до продажу та які продаються у розмороженому стані, повинні включати слово “розморожені”.

Статтею 20 проекту передбачено також особливості умов зберігання харчових продуктів. Зокрема зазначено, що продукти повинні містити інформацію щодо умов, яких необхідно дотримуватися для того, щоб цей харчовий продукт зберігав свої властивості протягом зазначеного мінімального строку придатності або до дати “вжити до”. Умови зберігання харчового продукту повинні враховувати особливості пакувальних матеріалів, зберігання і реалізації продукту.

Цікаво, що хоча законопроект і має на меті забезпечення підвищення рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів шляхом належного рівня поінформованості громадян стосовно характеристик харчових продуктів, але на сьогодні не відомо як саме відреагують підприємці (виробники харчових продуктів) у разі, якщо зазначений Закон приймуть та він вступить у законну силу.


Актуальные заметки:
Поделитесь этой заметкой в социальных медиа: